Solcremen er din fedtede, men nødvendige ven

Profilbillede
Marie Nørgaard

Den er klistret, smørgul, og der skal gerne smøres en god håndfuld ud over hele kroppen. Sommervejr betyder solcreme, og de fleste af os kan godt komme til at “glemme” at få smurt os ind, eller måske være lidt nærige med hvor tykt et lag, der kommer på huden. Men solcremen er den bedste beskyttelse vi har, når vi er ude i sol og sommervejr. 

Men kan man egentlig genbruge solcreme fra sidste år? Og hvor mange gange skal man smøre sig ind i cremen, der beskytter imod de skarpe UV-stråler? Vi giver 4 gode råd til solcreme fra danske specialister i kræft og hudforskning.

Hvorfor er det vigtigt at bruge solcreme?

Huden er det største organ på kroppen, og dermed mest udsat for sol. Hvis din hud gentagne gange får store mængder sol, og bliver skoldet igen og igen, kan du risikere solskader og i værste fald at udvikle modermærkekræft. 

Hvad med cremens solfaktor? Hvad skal jeg helst bruge?

Det anbefales at du bruger mindst faktor 15 i Danmark og mindst faktor 30 i udlandet. Og det skal gerne være i rigelige mængder: Brug en god håndfuld solcreme til én krop. Børn skal have en barnehåndfuld, og voksne skal have en voksenhåndfuld. Og så anbefales det at du bruger solrådene: Søg gerne skygge fra kl. 12-15, og brug soltøj og -hat. 

Hvor ofte skal jeg bruge solcreme i løbet af en dag?

Solcremens virkning varer i nogle timer, men man ved ikke hvor mange. Det anbefales at du smører dig ind i solcreme efter behov, hvis du har badet, svedt meget, eller tørret dig med et håndklæde.

Kan jeg genbruge min solcreme fra sidste sommer?

Du kan sagtens genbruge din solcreme fra sidste sommer. Ifølge en test fra TÆNK bevarer de fleste solcremer fint solfaktoren, selv om de har flere år på bagen. Hvis cremen ser normal ud, lugter normalt, så bare brug løs af den. 

Kilde: Redaktionen // DR.dk
Flere artikler