Historien om regnbueflaget

Profilbillede
dato

Regnbueflaget med de seks farver er et farvestrålende symbol, som mange forbinder med pride, vi møder f.eks. flaget til pride-parader. Og regnbueflagene kom også frem uden for stadion ved en EM-kamp i Tyskland for nylig. Men hvordan blev flaget egentlig til?

Regnbueflaget blev designet i 1978 af den amerikanske kunstner Gilbert Baker, og har siden været et vigtigt symbol i LGBT+-miljøet verden over. 

Et af de første regnbueflag blev båret af Harvey Milk til San Francisco Gay Freedom Day Parade 25. juni i 1978.

Regnbueflaget er sammensat af striber i regnbuens farver. Farverne er i rækkefølge efter deres bølgelængde, den røde farve er øverst. 

Skaberen af flaget Gilbert Baker sagde om regnbueflaget: 

“Det, jeg godt kunne lide ved regnbuen er, at det passer til os alle sammen. Det er alle farver. Den repræsenterer alle køn, alle racer. Det er menneskehedens regnbue.”

Gilbert Bakers regnbueflag er sidenhen blevet et globalt anerkendt symbol for LGBT+-miljøet, og har inspireret mange til at designe deres egne versioner. Regnbueflaget findes også som emoji på f.eks. telefonens tastatur. 

Lørdag d. 22. august 2020 steg det regnbuefarvede flag for første gang til tops uden for Folketingets hovedtrappe. Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen, udtalte: 

”Jeg synes, tiden er kommet til, at Folketinget sender et signal om, at vi anerkender individets ret til at være den, man ønsker at være. På samme måde som demokratiet er for alle. Derfor har et flertal i Præsidiet besluttet at flage med Regnbueflaget lørdag den 22. august”. 

Kilde: Redaktionen