Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Aalborg kan i næste uge fejre 15- års-jubilæum, og det samme kan 82-årige Knud, der som frivillig var med til at åbne butikken i 2008.
På Hattemagervej 26 i Aalborg er frivillige fra Kræftens Bekæmpelse Genbrug ved at lægge sidste hånd på forberedelserne til en uges fejring. Den 8. marts kan genbrugsbutikken nemlig fejre 15-års-jubilæum.
En af de frivillige er 82-årige Knud Villy Andersen. Han var med til at starte butikken i 2008.
- Jeg havde arbejdet som postbestyrer hos postvæsenet i Vodskov i 42 år, da min stilling blev nedlagt. Så gik jeg på fratrædelsesløn, og for at få tiden til at gå tilmeldte jeg mig et engelsk-kursus.
- Og så en dag fortalte en af pigerne på holdet, at hun havde hørt, at Kræftens Bekæmpelse skulle starte en genbrugsbutik i byen og at de søgte frivillige, fortæller Knud om starten på sit årelange genbrugseventyr.
Her ses Knud i sit soveværelse med den brugte Jensen seng, som han købte i butikken. Foto: Kenneth Johansson
Kræft tæt inde på livet
Sammen med 7-8 andre aalborgensere blev Knud inviteret på inspirationstur til Kræftens Bekæmpelses allerførste genbrugsbutik i Århus. Her fik de en rundvisning i butikken, hørte om salg af genbrug og mødte butikkens frivillige.
Butiksbesøget vakte Knuds interesse, og han kunne godt se sig selv som genbrugsfrivillig.
- Både min mor og far døde af kræft. Og senere hen min bror. Så hvis min hjælp kunne være med til at få tag på sygdommen, så ville jeg gerne være frivillig, fortæller Knud.
Snart efter startede Knud på tirsdagsholdet i den nye butik, som på daværende tidspunkt lå på Vesterbro 35, inden den i efteråret 2015 rykkede til nogle større lokaler på Hattemagervej, hvor den fortsat holder til i dag.
Knud er fuldstændig uundværlig
Siden Knud startede i butikken, har der stor set ikke været det, han ikke har været inde over. Han blev meget hurtigt butikkens ’go-to’ person.
- Knud er fuldstændig uundværlig. Det er alle vores frivillige. Men Knud har haft en helt særlig rolle, lige siden han startede. Han har fungeret som både en form for personaleansvarlig og daglig leder. Han er med til samtaler med nye frivillige, laver vagtplaner og er medansvarlig for butikkens mange besigtigelser, udtaler distriktschef for butikken, Kenneth Johansson.
På butikkens åbningsdag i 2008 havde Knud travlt med at betjene de mange fremmødte kunder. Foto Tune Friis
Ofte ude for at hente møbler
Især det at tømme døds- eller restbo er en af Knuds helt store frivilligbedrifter.
- Der går ikke en uge, hvor vi ikke er ude at hente møbler. Og oftest er det rigtig gode varer. Det er typisk i forbindelse med et dødsbo, men det kan også bare være, at der er nogle, som skal af med de gamle møbler. Så tager jeg ud og laver vurderinger og ser om det er rentabelt for os, fortæller Knud.
I årenes løb har Knud da også selv doneret ting til butikken. Og da hans kone døde for ganske nylig, donerede han også meget af hendes tøj.
- Hun sagde altid, hun ikke havde noget at tage på. Men jeg var da inde med to kasser fyldt med tøj, og jeg ved ikke hvor mange sko og tasker, griner Knud og tilføjer:
- Foruden nogle arbejdsbukser og en masse småredskaber har jeg også købt en seng i butikken. En Jensen-seng. Den havde stået i butikken i lidt over tre måneder og kunne af en eller anden årsag ikke sælges. Så den købte jeg. Jeg mener, jeg gav 7.000 kr. for den.
Ud af butikkens i alt 85 frivillige, har 12 været med siden butikkens spæde start. Her ses 8 af dem. Fra venstre Steen, Bitten, Aase, Anni, Birgit, Bente og Knud . Foto: Kenneth Johansson
32 millioner i omsætning
I de 15 år butikken har eksisteret, er der blevet givet nyt liv til millioner af brugte varer, og gennem årene har butikken omsat for ca. 32 millioner kroner. Overskuddet er bl.a. gået til forskning, forebyggelse og støtte til patienter og alle deres pårørende.
Spørger man Kenneth Johansson, hvad nøglen til butikkens succes har været, hersker der ingen tvivl om, at det er de frivillige.
- Aalborgensernes gavmilde genbrugsbidrag og vores mange tilfredse kunder har en stor del af æren for butikkens succes. Men i sidste ende vil vi hverken have genbrugsvarer eller kunder i butikken, hvis ikke det havde været for vores 85 frivilliges dedikation og opbakning. De er gjort af noget helt, helt særligt, siger han.
Det gode fællesskab kan Knud godt nikke genkendende til.
- Vi har et knaldgodt sammenhold, tager på årlige sommerture sammen og hygger med hinanden. Der er også flere kunder, som har sagt, at de kan mærke, at vi har det godt med hinanden, fortæller Knud som nu ser frem til at fejre 15-års jubilæet med både de andre frivillige og kunderne.
Praktisk information om jubilæet:
Jubilæet fejres på Hattemagervej 26, fra onsdag 8. marts til og med lørdag 11. marts kl. 10.00 – 17.00 i hverdagene og kl. 10.00-13.00 om lørdagen. Der vil være 50 pct. på alle varer samt mulighed for hver dag at vinde gavekort og deltage i auktioner i både butikken og på butikkens Facebook-side.
Alle er velkomne!